Vestfold barnevakt leksehjelp undervisning spesial undervisning spesial pedagogikk lærere vestfold lærer barnehagelærer vestfold barnevakt vestfold leksehjelp Tønsberg henting i barnehage Nøtterøy personlig veileder Tjøme støttekontakt Sandefjord dagmamma Borre undervisning Stokke pedagoger pedagog rengjøring hushjelp Vestfold Pedagogformidling i Vestfold

Enkle tips og råd til foreldre

  1. Det finnes ingen fasitsvar på hva det vil si å være en god forelder, eller hvordan akkurat du skal oppdra og behandle dine barn.
  2. Det finnes heller ingen skole for foreldrerollen men det er heldigvis mange ting du kan gjøre. Flere punkter kjenner du sikkert igjen men det viktigste er at du gjør noe!
  3. Vi har samlet sammen de beste tipsene som viser hvordan foreldre og barn kan nærme seg hverandre. Investeringstipsene er i hovedsak gratis men de starter hos DEG.

"Invester i din familie, de er det mest verdifulle du har."


20 enkle tips for investering i familien:

1. Start med å tydeliggjør dine verdier for deg selv. Finn ut hva som er de viktigste verdiene i livet ditt, del dem med ungdommene og fortell hva som er konsekvensen for dem av at du har disse verdiene. (Eksempel kan være ærlighet, rettferdighet, hardt arbeid, respekt etc.) Be ungdommene tydeliggjøre sine egne verdier. Det hjelper dem i å stå støtt i seg selv.

2. Sett tydelige grenser, men sørg for at det ikke er for mange. Vær sikker på at disse grensene er viktige nok. (Det kan fort bli alt for mange grenser som egentlig ikke er viktige nok og som bare leder til konflikter mellom ungdommene og deg).

3. Sørg for alenetid med de unge slik at dere får tid til å snakke sammen.Sørg for å lytte. Det viktigste man gjør når man snakker sammen er å LYTTE. (Hva er det ungdommen EGENTLIG sier?)

4. Anbefal at de er logget av den siste timen før de legger seg, slik at de kan få tømt hodet. Husk at de må forstå HVORFOR.

5. Inviter dem gjerne til å gjøre noe sammen med deg. Bak noe sammen. Lag middag sammen. Gå tur sammen. (Gjør noe hyggelig som kan bidra til å få i gang en samtale).

6. Spis middag sammen. ( I alle fall ett måltid om dagen, hvor dere prater om løst og fast). Det er ofte ved matbordet og i bilen at du får tid til å prate med ungdommen (lytte til ungdommen). Bruk tiden godt.

7. Gå inn på rommet til barnet ditt, sett deg ned og prat. Ha god tid. (Ikke kommenter at det er rotete).

8. Slå av TVn og prat med ungdommen. Anskaff gjerne Fuelbox Ungdom og Familie, da blir det også så mye enklere. (Det kan være en ufarlig og morsom tilnærming til å få gode samtaler med dine ungdommer).

9. Kjeft ALDRI på barna. Er du sint, så sier du at du er sint, går ut og kommer tilbake når du har roet deg. (Tenk selv hvordan du føler det inni deg når noen skriker til deg).

10. Be om unnskyldning når du har glemt punkt 9. Vær flink til å be om unnskyldning. (Det er jo DU som er den voksne).

11. Når ungdommen kommer til deg og lurer på noe, legg fra deg alt du holder på med og rett kroppen mot dem. (Da går de ikke, men prater mye lenger enn om du bare snur hodet og er halvveis interessert).

12. Bruk blikkontakt og ha full fokus når de søker deg. (Start allerede ved amming når barnet ditt ser deg i øynene, da starter dannelsen av empati).

13. Når du setter en grense for ungdommen, så forklar HVORFOR. (Hvis de ikke forstår grunnen, vil de heller ikke respektere grensen).

14. Vis interesse. Spør.

15. Slutt å mase om at rommet er rotete. Har du ikke fått inn vanen helt fra de er små, så skaper det et kjempeproblem i relasjonen. Hvor viktig er det egentlig at ungdomsrommet er ryddig, fremfor at ungdommen skal føle at de får litt fri hjemme? Tråkk over rotet og lat som ingenting. (Livet er for kort til å krangle om et rotete ungdomsrom).

16. Gi dem MASSE klemmer og kjærlighet. (Nærhet er svært viktig for å kunne være fortrolige).

17. Si at du er glad i dem uansett. Si det OFTE.

18. Ta dem på fersken i å gjøre noe bra. Gi masse ROS. Jeg gjentar: GI DEM MASSE ROS.

19. Når ungdommene møter motgang og sliter, trøst dem og inspirer dem ved å fortelle at det gjør dem bedre rustet til å takle motgang senere i livet. Alle møter motgang, i alle faser i livet. Det er en del av å leve. (De som får mye trening på å møte motgang i ungdomsårene, står bedre rustet til å takle motgang når de blir voksne. De som aldri møter motgang i ung alder, kan få seg et sjokk når de møter det i voksenalderen).

20. Send gjerne barna på kurs for å lære konkrete teknikker for å styrke sin selvfølelse og selvtillit. (Det finnes flere slike kurs, f.eks. Silvametoden barne- eller ungdomskurs som holdes av firmaet "Rå i Hue"" eller andre verdensomspennende selvutviklingskurs).

- Les mer om mental trening HER


For å oppsummere, kan man si at det viktigste dine barn skal ta med seg når de flytter hjemmefra, det er:

  1. MOT, evnen til å tørre å være anderledes. Mot til å være en ORIGINAL.
  2. Sterk SELVFØLELSE, at de er verdifulle uansett hvordan de presterer
  3. Følelsen av at de er ELSKET, uansett hvordan de presterer eller oppfører seg.

"Det viktigste valget i livet, er valg av foreldre. Sørg for at dine barn valgte rett!"Stå på, gi ALDRI opp og lykke til!